kafeA e keni pyetur veten ndonjëherë pse kafja e mëngjesit na gjallëron dhe na kthjellon? Shkencëtarët kanë konstatuar se kjo ka të bëjë me bashkimin e kafeinës me adenozinën. Adenozina është një substancë kimike, e cila grumbullohet në tru kur jemi zgjuar, por niveli i saj bie ndrësa flemë.

Loading...

Kur e pimë kafen e mëngjesit, kafeina garon me adenozinën dhe lidhet për receptorët e njëjtë në tru. Me kalimin e kohës na duhet një sasi më e madhe e kafes për të qëndruar zgjuar, ndrësa truri reagon duke krijuar më shumë receptorë për adenozinë.

Kafen nuk duhet ta pimë midis orës 8 dhe 9 të mëngjesit, më shumë për shkak të kortizolit. Kortizoli në këtë kohë lirohet nga organizmi dhe ka rolin e kafeinës natyrore. Prandaj më mirë është që kafen e mëngjesit ta pimë rreth orës 10, meqë ajo do të jetë më efikase.

Loading...
Shperndaje voten tuaj!


Si ndjeheni pasi lexuat kete lajm?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid